MESAJUL DE ANUL NOU al Patriarhului Daniel

MESAJUL DE ANUL NOU al Patriarhului Daniel
Publicat: 31/12/2012, 12:41
Actualizat: 18/05/2015, 21:02

Preafericitul părinte Patriarh Daniel urează românilor în 2013 ca Hristos să le dea sănătate și mântuire, pace și bucurie, binecuvântare pentru familii și activitățile pe care le desfășoară și să-și împlinească toate dorințele de bine.

„De Anul Nou, oamenii își doresc și își urează «Un an nou fericit!» sau «La mulți ani cu sănătate și fericire!» sau «Ani mulți și buni!». Este firească și frumoasă urarea de mai sus, dar și întrebarea: cine ne dăruiește ani mulți și buni, cu sănătate și fericire? Răspunsul omului credincios este acesta: Dumnezeu cel veșnic și bun, izvorul vieții, al bucuriei și al fericirii. Din acest motiv, trecerea dintre ani trebuie întâmpinată mai întâi, cu rugăciune la miezul nopții și apoi, dacă se dorește, și cu Revelionul citadin sau cu veghea obiceiurilor tradiționale de la sat”, spune PF Daniel în cuvântarea pe care o va ține în Catedrala Patriarhală, luni, la miezul nopții.

Patriarhul îi îndeamnă pe credincioși, în cuvântul de Anul Nou, să prețuiască fiecare clipă a vieții prezente, ca timp al pregătirii pentru dobândirea vieții veșnice.

„Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere și speranță, dar și cu responsabilitate și gravitate, fiecare clipă a vieții prezente, prețuind-o ca fiind timp favorabil iertării păcatelor, timp al ridicării, timp al sfințirii vieții, timp al înmulțirii darurilor primite de la Dumnezeu, timp al pregătirii pentru a dobândi viața veșnică. Biserica ne oferă posibilitatea transcenderii timpului fizic, devenind contemporani reali ai evenimentelor biblice. (…) Cât suntem încă în viața aceasta, putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăință, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viața noastră, fraze întregi din cartea vieții noastre, exprimări greșite”, mai spune PF Daniel.

Totodată, patriarhul le urează românilor ca 2013 să fie un „an mai bun, mai luminos și cu spor de roadele pământului”, iar oamenii să își aducă aminte de toți cei dragi, fie că sunt aproape sau departe. PF Daniel îi mai încurajează pe românii din diaspora să păstreze credința și spiritualitatea românească.

Patriarhul urează, în încheierea cuvântării: „Întru mulți și fericiți ani, cu spor în credință și în fapte bune!”.

În noaptea dintre ani, în toate lăcașurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române din țară și din afara granițelor va fi ținută o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Intrarea într-un an nou constituie un moment de referință în viața societății. Credincioșii au dorit să solemnizeze acest moment prin rugăciune particulară și publică. Biserica a făcut acest lucru în vechime prin adoptarea sărbătorii laice a Indictionului, care avea loc la 23 septembrie, apoi la 1 septembrie, când începe noul an bisericesc, dată pentru care s-a și alcătuit o slujbă completă.

Odată cu adoptarea zilei de 1 ianuarie ca început al anului civil, s-a simțit nevoia alcătuirii unei noi rânduieli de slujbă. Astfel, s-a preluat slujba Te Deum-ului, care se poate oficia și la 1 septembrie, dar locul acesteia s-a stabilit după Sfânta Liturghie. Pentru momentul efectiv al trecerii dintre ani, la miezul nopții, unii preoți au folosit anumite rugăciuni, alții altele, mai ales începând din 2001, când Patriarhia Română, la intrarea în mileniul III, a recomandat preoților să facă rugăciuni la miezul nopții. Unii au ținut Te Deum-ul, alții au făcut rânduiala Privegherii, dar la Catedrala patriarhală din București s-a oficiat slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru a se uniformiza diversele practici și pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârșească Acatistul Mântuitorului, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale și parohii, cât și în mănăstiri.

În cadrul slujbei din noaptea trecerii dintre ani, care a fost publicată anul acesta de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, sunt patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitor (a Acatistului), Rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română.

Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...